Acasă » 2016 » Mai » 25 » Marea Neagra
5:15 PM
Marea Neagra
Marea Neagra http://www.artasicalatorii.com/

 


Marea Neagră este o mare continentală situată între Europa sud-estica şi Asia Mică, la care au deschidere Ucraina, Rusia, Georgia, Turcia, Bulgaria şi România. Marea Neagră comunică prin anumite strâmtori  cu alte mări: cu Marea Marmara prin strâmtoarea Bosfor, cu Marea Egee prin strâmtoarea Dardanele şi cu Marea Azov ( o mare din partea nordică a Mării Negre care se află între Crimeea şi Rusia) prin strâmtoarea Kerci. Marea Neagră are o forma ovală şi ţărmuri puţin crestate , cu excepţia peninsulei Crimeea. În partea nord-vestică a mării se află numeroase limane, iar platforma continentală este foarte extinsă, adâncimile crescând în celelalte părţi, în partea central-sudică ajungând la peste 2000 m. Suprafaţa Mării Negre este de 413.000 km2, iar adâncimea maximă este de circa 2206 m, înregistrată lângă Yalta.

marea-neagra_ziarulcta

Salinitatea Mării Negre este scăzută în comparaţie cu cea a oceanului planetar pentru că în ea se varsă multe fluvii mari : Dunărea, Nistru, Bug, Nipru, Rioni, Kizil-Irmak. Iarna temperaturile scad mult, vânturile de nord-vest provocând valuri mari, periculoase pentru navigaţie. În iernile mai reci, pe litoralele din zona nordică Marea Neagră îngheaţă. Sub influenţa vânturilor de produce un curent circular,dirijat de linia ţărmurilor, care, datorită Peninsulei Crimeea , se împart în două ramuri: estică şi vestică.Prin strâmtoarea Bosfor , Marea Neagră trimite apele mai dulci, printr-un curent de suprafaţă, către Marea Mediterană. În adâncime se formează un curent care transportă în sens opus ape cu salinitate mare.

 

Vizualizări: 406 | Adăugat de: marindorel56 | Tag-uri: oras, arta, Cultura, litoral, calatorie, populatie | Evaluare: 1.0/2
Total comentarii : 0
avatar